user_mobilelogo
absolventi
dum
moodle
 
 
Pokyn zapis kopie
 
Clanek SSZ
 
Dekujeme 
 
oceneni
 
stredni roku1
 
stredni roku 19
Login 
souboj se sýrem 
 Antonín Dvorský třída: 3.CU-PEK

Tento rok, jsem absolvoval 2 měsíční odbornou stáž v Itálii v hotelu Salegg jako kuchař.

Stáž byla velice zajímavá a ukázala mi nové způsoby a technologie přípravy pokrmů italské a tyrolské kuchyně.

Už jenom samotná cesta byla velice zajímavá. Musel jsem jet autobusem nejdříve do Benátek – Mestre. Tam nasednout na vlak do města Belluno, potom sem opět přestoupil na autobus do městečka Arraba a nakonec autem do městečka Siusi allo Sciliar, kde se nacházel můj hotel. Hotel patřil mezi nejstarší hotely v oblasti, byl starý 112 let.

Ale vypadal velice krásně. I ubytování bylo velice pohodlné, bydlel jsem v podkroví hotelu. Bydlel jsem s druhým kuchařem, Italem, který se jmenoval Leonardo Papi. Můj šéfkuchař se jmenoval Davide Censori.

Kuchyně byla vybavena docela moderně, a hlavně prakticky tak, aby kuchař mohl co nejlépe a nejefektivněji pracovat. Hned první den po příjezdu, jsem již vařil.

Moje první práce byla udělat koláče na další den na snídaně. Byl to klasický vanilkovo-čokoládový koláč ochucený citronovou kůrou a karamelem.

Mou hlavní náplní po celý pobyt byla úprava a příprava všech pokrmů ze zeleniny a ovoce.

Velmi oblíbenou činností byla pro mě příprava teplých zeleninových pokrmů k večeři a jejich podávání hostům přímo u stolu.

Každou sobotu se nám na hotelu měnili hosté, a tak jsem já a šéfkuchař dělali uvítací dort -  v italštině Torta di Benvenutti. Pokaždé se dort lišil a vypadal jinak a jeho příprava a zdobení bylo náročnější jak fyzicky tak i časově.

Ovšem když jsme se šéfem dort představili hostům, byli velice překvapeni a pro nás to byla odměna, že jsme jim mohli nabídnout něco speciálního. Ovšem ne každý den byl tak dobrý, stávalo se nám, že jsme neměli dostatek surovin, především zeleniny a ovoce. Problémy se řešily ale rychle a vždy ke spokojenosti hostů.

Hlavním přínosem pobytu na stáži pro mě bylo poznání nových druhů uzenin, ale nejen to, především jednoduchost přípravy všech pokrmů. Novinkou pro mě byla příprava typických horských večeří. Základem jídla byly místní čerstvé suroviny, což byl hlavně špek, který se suší na horském vzduchu., ale také místní sýry, které byly velice aromatické, a měli svou charakteristickou oříškovou chuť.

Italská kuchyně mě velice zaujala svou lehkostí, čerstvostí a rychlostí přípravy. Každý den, co jsem byl práci, jsem si uvědomoval, že to není jen o rychlém vaření, ale především o precizní práci na výrobcích a včasné přípravě surovin. Ale také na pořadí přípravy jednotlivých jídel, organizaci práce, a spolupráce celého kolektivu. Některé dny, mě šéfkuchař nechával vařit obědy, nebo večeře samotného, ale pokaždé na mě dohlížel a kontroloval, jestli je pokrm připraven správně a podle pravidel přípravy. Byla to pro mě veliká výzva, a přiznám se měl jsem ze začátku obavy, ale ty rychle opadly a vaření mě velice bavilo.

Ovšem práce na stáži nebyla jen o vaření, ale také o uklízení kuchyně a skladů.

Každý den jsme uklízeli kuchyň. 2x denně vytřením podlahy ve všech prostorách kuchyně. Na tomto pořádku si Italové velice zakládali a přísně ho dodržovali.

Kromě práce nám vedení hotelu objednalo nové pracovní oblečení a pokrývky hlavy. Každý kuchař dostal rondon se svým jménem a šátek ve stejných barvách jako byl rondon. Ve volných chvílích jsem se také podíval do hor, do blízkých vesnic, projel jsem se na koních po kopcích a podíval se na život v horských vesnicích.

Stáž mi dala mnoho nových zkušeností a vědomostí v oblasti gastronomie. Také jsem si něco málo vydělal.

Každému, kdo by se chtěl zúčastnit takovéto stáže, řeknu jenom jednu věc „ jdi do toho a zkus to, nebudeš litovat“.

Jsem velmi rád, že jsem se mohl zúčastnit stáže a příští rok se opět přihlásím na další stáž.

Tímto bych chtěl poděkovat paní Renatě Kopecké, která celou stáž zorganizovala, naší škole, která mne o stáži informovala a hlavně rodičům, kteří mi zaplatili vstupní náklady a psychicky mně podporovali.